Levent Psikolog Analizi: Otoriter Baba Figürü Dünyaya Duyduğunuz Güveni Nasıl Yıkar?
- Omer Faruk Güzelgöz

- 14 Haz
- 1 dakikada okunur
Çocukluğunuzda hata yaptığınızda sığınabileceğiniz bir limanınız mı vardı, yoksa sürekli yargılanmaktan korktuğunuz bir otorite mi?
Levent Psikolog arayışınızda kliniğimizde; çocukluk travmaları, ebeveyn tutumları, özgüven problemleri ve ilişki dinamikleri üzerine kanıta dayalı psikoterapi ekolleriyle çalışıyoruz; geçmişin bu ağır döngüsünü kırmak ve seans planlamak için WhatsApp hızlı randevu hattımızdan doğrudan iletişime geçebilirsiniz.
Baba figürü, çocuğun ruhsal gelişiminde dış dünyayı, yasayı ve sınırları temsil eder. Ancak sağlıklı bir sınır çizmek, "Yasa benim, kral benim" demek değildir. Gelişim psikolojisinde Diana Baumrind'in "Otoriter Ebeveynlik Stili" olarak tanımladığı bu tutum; çocuğun hassasiyetlerine değer vermeyen, sadece kendi doğrularını dayatan ve uyumsuzluk durumunda agresyon gösteren bir yapıdır. Bu tarz bir baba figürüyle büyüyen çocuk, Donald Winnicott'un bahsettiği o güvenli "Kapsayıcı Çevre" (Holding Environment) hissini asla tadamaz. Dış dünya, her an ceza verebilecek bir savaş alanına dönüşür.
Tıpkı yakınlık kurmanın kontrol edilmek olduğunu sanarak mesafeli durmak veya kırılganlıklarını kusursuz bir vitrinle örtbas etmeye çalışmak gibi, sürekli sert görünmeye çalışmak da temelde büyük bir güvensizlik ve tehlike altında hissetme halidir. Levent ve Beşiktaş hattında yürüttüğümüz terapi süreçlerinde, danışanlarımızın bu sert kabuklarının altındaki yaralı çocukla temas etmelerini sağlıyoruz. Bu ailenin içine doğmayı siz seçmediniz, bu sorun sizin suçunuz değil; ancak yetişkinlikte bu savunma döngüsünü kırmak ve iyileşmek sizin elinizde.




Yorumlar